Hutbe iz Mekanskog i Medinskog harema (2017–2020) – PDF izdanje

Uvod

Zbirka hutbi iz svetih mjesta Hutbe iz Mekanskog i Medinskog harema dragocjeno je djelo u elektronskom izdanju u kojem se nalaze brižljivo odabrane hutbe, koje smo predano i s velikim žarom u srcu sakupljali nekoliko godina, tačnije od 2017. do 2022. godine. Sve hutbe iz Mekanskog i Medinskog harema, koje slušaju milioni ljudi, tematski su pažljivo odabrane i stručno pripremljene, tako da svaki musliman u ovim biserima mudrosti može pronaći obilje pouka, uputa i inspirativnih poruka, i tako poboljšati svoj život u duhovnom domenu, ali i svakako pomoći u očuvanju i mentalnog i fizičkog zdravlja. Svaka hutba poseban je dragulj mudrosti izrečen na  na čistom književnom arapskom jeziku visokog stila, što je svakako predstavljalo izazov prevoditelju, koji je pokazao svoje vrhunsko umijeće u prijevodu, što podrazumijeva autentično prenošenje dubine i bogatstva poruka hutbi, suptilnim oblikovanjem rečenica i značenja arapskih izraza. Stoga posebno želim izraziti duboku zahvalnost hfz. mr. Semiru Imamoviću, prevodiocu, čiji je izuzetan profesionalizam udahnuo život riječima ovih hutbi na našem jeziku, a njegov predan rad i vještina u prenošenju suštine originalnih tekstova doprinijeli su dubljem razumijevanju poruka ovih hutbi.

Također, iskreno se zahvaljujem lektorici Sumeji Đurić koja je uložila veliki trud u pripremi i lekturi ovog izdanja, i time doprinijela da svaka riječ bude precizna, svaka poruka jasna, što knjigu čini još pristupačnijom i inspirativnijom.

Ovaj projekt ne bi bio potpun bez saradnje i stručnosti i drugih saradnika na ovom projektu, čija predanost i posvećenost ostavlja dubok trag na svakoj stranici ove knjige, stoga im upućujemo riječi zahvalnosti na neizmjernom doprinosu, koji će ostati zabilježen kao ključna karika u ovom duhovnom putovanju koje dijelimo s čitaocima.

U našem nastojanju da knjigu učinimo jednostavnom i pristupačnom za sve čitaoce, posebnu pažnju posvetili smo pripremi elektronskog izdanja. Sve naslove hutbi u sadržaju povezali smo linkovima s hutbama u knjizi, omogućujući čitaocu da jednim klikom jednostavno odabere hutbu koju želi čitati.

Radujemo se što trenutno pripremamo dodatnih dvije stotine hutbi, koje su održane od 2020. do kraja 2023. godine, i nadamo se da ćemo ih dodati u sljedećem izdanju ove knjige za nekoliko mjeseci.

Allaha molimo da primi naš trud i spusti Svoj blagoslov na ovo naše skromno djelo.

Urednik


Podijeli ovaj post :