Hatib: Salah ibn Muhammed el-Budejr

10. ramazan 1439. po Hidžri / 25. maj 2018.

Hvala Allahu onoliko koliko je dovoljno da Mu se zahvalimo za Njegove blagodati i darove. Svjedočim da nema boga osim Allaha, Jedinog, Koji nema druga, i pored Kojeg nema drugog božanstva dostojnog obožavanja, i svjedočim da je naš vjerovjesnik i prvak Muhammed Njegov rob, poslanik, vjerovjesnik, odabranik, spašenik, prijatelj i onaj kojim je On zadovoljan, neka su na njega Allahova milost, spas i blagoslov, i na njegovu časnu porodicu, zauvijek, sve dok se rađa zora i sija svjetlost.

O postači, bojte se Allaha, požurite Njegovom zadovoljstvu i ostavite Njegove zabrane. Uzvišeni kaže: “O vjernici! Propisuje vam se post, kao što je propisan onima prije vas, da biste se grijeha klonili.” (El-Bekara, 183)

O postači, prva trećina ramazana već je prošla. Požurite! Ne oklijevajte! Trudite se! Iskoristite ostatak mjeseca prije nego što odu njegovi dani i podignu se njegove šatori.

O postači, čudim se čovjeku koji je dočekao ramazan a njegov post nije ga popravio, njegov noćni namaz nije probudio njegovu dušu i njegovi dani nisu ga oplemenili. Čudim se čovjeku koji je dočekao ramazan, žudi za Džennetom i oprostom, a traći ramazan u besposlicama i zabranjenim stvarima.

Koliki je samo gubitnik i nesretnik onaj koga mimoiđe dobro ramazana, i ko upropasti ovaj blagoslovljeni mjesec! Ebu Hurejra, radijallahu anhu, prenosi da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Neka je ponižen onaj u čijem se prisustvu spomenem a on ne donese salavat na mene! Neka je ponižen onaj ko dočeka ramazan i on mu prođe a ne bude mu oprošteno! Neka je ponižen onaj čiji roditelji dožive starost, kod njega, i ne bude zbog njih uveden u Džennet.” (Tirmizi)

O ti koji pitaš za prašinu s puta, prosijavanje brašna, gutanje pljuvačke, da li kvare post ili ne, o ti koji se čuvaš ovih beznačajanih stvari, a nemaran si prema krupnim stvarima: čuvaj se velikih grijeha, razvrata i griješenja! Čuvaj se bespravnog jedenja tuđeg imetka, povrede tuđe časti, prevare, nepravde, lukavstva!

Da li posti onaj ko se susteže od hrane i pića u danu ramazana, ali se ne susteže od zanemarivanja vlastite djece i njihovog ostavljanja kod razvedene supruge bez ikakve pomoći, saosjećanja, raspitivanja za njih i plaćanja njihovih potreba?

Da li posti razvedena žena koja svojoj djeci ne dozvoljava da se viđaju sa svojim ocem, a njenim bivšim mužem, i podstiče ih na nepokornost prema roditelju i grijeh?

Da li posti onaj ko svojoj djeci ne dozvoljava da se viđaju sa svojom majkom, njegovom bivšom suprugom, da osjete njen miris, vide njeno lice i ugriju se njenom toplotom?

Da li posti onaj ko izbjegava svoju suprugu u postelji, čini joj nepravdu i postavlja je u takvu situaciju da ne zna da li je u braku ili je puštena?

Da li posti onaj ko je neposlušan roditeljima, ko ih izbjegava i dosadilo mu je da im hizmeti? Ako se od njega nešto zatraži, škrtari; ako mu se uputi ukor, uvrijedi; ako se od nega očekuje, iznevjeri; ako ga traže, nedostupan je. Odgovara ljutito, daje iz straha i zna jedino za “bit će”.

Da li posti onaj ko prespava obavezne namaze, obavlja ih izvan njihovog vremena i koji klanja podne i ikindiju tek nakon što prođe njihovo vrijeme, i to mu je navika tokom cijelog ramazana? 

Da li posti onaj ko jede imetak svoje braće i sestara, otima imetak slabih i nejakih, siročadi i siromaha i uzurpira vakufsku imovinu i uskraćuje je onima kojima pripada? 

Da, u pravno formalnom smislu i u smislu izvršenja vadžiba, oni se smatraju postačima, ali u suštini njihov post je pomiješan s lažnim svjedočenjem, griješenjem i nepravdom, i popraćen je velikim grijesima i prijestupima, možda se čak nagrada za njegov post ne može mjeriti sa grijehom nepravde i zločina koji čini. Bojte se Allaha, vi koji ste se sustegnuli od onoga što kvari post, a činite ono što je musliman dužan izbjegavati i što mu je u svakom vremenu zabranjeno, a ne samo za vrijeme posta.

O ti koji postiš od hrane, da bogdo postiš i od nepravde

koristi li nepravednom čovjeku njegov post,

a njegov stomak je pun hrane od grijeha stečene.

Ebu Hurejra, radijallahu anhu, prenosi da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Ko ne ostavi lažno svjedočenje i postupanje po njemu, Allahu, džellešanuhu, nije potrebno ni da takav ostavi hranu i piće.”

Džabir, radijallahu anhu, rekao je: “Kada postiš, neka poste i tvoj pogled i jezik od laži i harama, ostavi se uznemiravanja sluge, i neka se na tebi vidi ozbiljnost i smirenost u danu u kojem postiš. Ne dozvoli da dani u kojima postiš i dani u kojima ne postiš budu isti.”

Ebu Hurejra, radijallahu anhu, prenosi da je Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, rekao: “Možda će postač od svog posta imati samo glad i žeđ, a možda će klanjač od svog (noćnog) namaza imati samo nesanicu.” (Ahmed)

O muslimani, bojte se Allaha, budite svjesni da vas On vidi, pokoravajte Mu se i nemojte Mu biti nepokorni. Uzvišeni kaže: “O vjernici, bojte se Allaha i budite s onima koji su iskreni!” (Et-Tevba, 119) 

O muslimani, ovo je vrijeme vraćanja Allahu, ovo je pitka i osvježavajuća voda, ovo je mjesec u kojem se zabrinuti oslobađa svojih briga, iz ropstva oslobađa prijestupnik i od grijeha oslobađa grešnik.

O ti koji si svikao na grijehe i zlo činiš,

o ti koji nad svojim grijesima izgaraš

pokaj se, pred tobom je smrt, a ovo ti je prilika,

Allah voli darežljivost i milostiv je

daje pokajnicima Svoj oprost,

iz dobrote i plemenitosti!

Blago onome ko tevbom u ramazanu sapere svoju dušu i tijelo od prljavštine, i ostavi griješenje prije nego što bude kasno. Donosite salavate i selame na Ahmeda, uputitelja i zagovornika ljudi na Sudnjem danu. Ko na njega donese jedan salavat, Allah na njega donese deset salavata.

Allah podario blagoslov meni i vama u časnom Kurʼanu, i okoristio mene i vas njegovim ajetima i mudrom opomenom.

Rekoh ovo i od Allaha Uzvišenog tražim oprost za sebe, vas i sve muslimane od svakog grijeha, a tražite i vi, On mnogo prašta i milostiv je.


Podijeli ovaj post :

Iz iste kategorije :